ms word

Postgraduate Workshop 2016

Disebabkan permintaan demi permintaan,tora datang lagi dengan kursus berkembar di Bangi. Kalau register untuk kedua-kedua kursus dapat diskaun 10%, jadi bayar RM 270 instead of RM 300.  

Tutorial Word : Menukarkan saiz dokumen dari unit inch ke cm

Microsoft Word adalah produk buatan US, jadi kebanyakan setting defaultnya menggunakan setting US. Antaranya adalah pengukuran dimana mereka prefer unit inci / kaki. Jadi bila kita cuba tukar page margin kita, unit yang digunakan adalah inci. Didalam penulisan tesis, banyak universiti menggunakan unit cm dalam bahagian margin dokumen. Selalunya belah kiri tu samada 3.8 cm […]

Tutorial Word : Menukar default size dokumen daripada letter kepada A4

Microsoft Word adalah produk buatan US, jadi kebanyakan setting defaultnya menggunakan setting US. Antaranya adalah dokumen dimana mereka lebih prefer LETTER dari A4. Kita di Malaysia lebih familiar dengan A4…cer cari kat kedai/pasaraya ada tak yang juai kertas LETTER…yang ada kertas A4 belaka. Walaupun letter dan A4 ni seakan-akan sama tetapi ada perbezaan kecil iaitu […]

MS Word For Effective Thesis Writing Workshop @UM

Workshop kali ni dibuat setelah berbincang dengan Puan Rusmawati lecturer UiTM yang sedang buat PhD Akademi Pengajian Melayu (UM). Aku lebih  senang memanggil sebagai Puan Rose. Puan Rose yang aku suspek dia orang Utara kerana loghat sama mcm aku sangat supportive malah tolong cari peserta sekali. Terima kasih sebab invite datang buat workshop disini, terima kasih kepada Dr Sabzali […]

Sediakan Backup Sebelum Hujan

Fail MS Word adalah fail yang paling banyak digunakan dalam kehidupan seharian kita, samada sebagai pelajar sekolah,universiti, kerja admin, businessman atau bos-bos besar. Disebabkan penggunaannya yang meluas, maka banyak virus yang mensasarkan fail-fail sebegini .doc, docx. Kadang-kadang kita dapat email scam yang attach fail word dimana sebaik sahaja kita membuka fail word,virus terus menyerang komputer. […]